ASIGURĂ-TE CĂ ÎNCURAJEZI DEZVOLTAREA ÎN OAMENII DE CARE ÎŢI PASĂ

de John C. Maxwell

În ultimele săptămâni, am scris mult despre dezvoltarea personală. Asta e din cauză că e extrem de importantă pentru mine – eu sunt de părere că dezvoltarea personală este o parte esenţială în călătoria oricui către succes şi semnificaţie. De data aceasta, vreau să vorbesc despre o zonă a dezvoltării personale de care uneori uităm: ajutarea altora să se dezvolte şi să crească, în special altcineva decât oamenii de la lucru.

De fiecare dată când scriu sau vorbesc despre leadership, spun că cei mai buni lideri caută mereu oportunităţi pentru a ajuta oamenii din organizaţiile lor să se dezvolte. Ajutarea membrilor din echipă să se dezvolte este un mod foarte bun de a îmbunătăţi propria ta dezvoltare şi pentru a vă dezvolta împreună, ca echipă.

Aşa cum ştii, viaţa se rezumă la mai mult decât muncă. De asemenea, influenţa se poate simţi în mai multe locuri, nu doar la birou. Oportunităţile pentru a încuraja dezvoltarea  în persoanele dragi există peste tot în jurul nostru, în afara locului de muncă. Mă refer aici la familie, vecini şi oameni din comunitate, care pot creşte ca rezultat al influenţei tale.

CARE SUNT IDEILE ESENŢIALE LEGATE DE ÎNCURAJAREA DEZVOLTĂRII ÎN OAMENII DE CARE ÎŢI PASĂ?

1. ASIGURĂ-TE CĂ ASCULŢI

Trăim într-o lume care vociferează pentru a fi ascultată. Se spun multe în social media, bloguri, jurnale video, podcast-uri şi media tradiţională, dar nu mulţi ascultă. Aşa că atunci când îţi faci timp să asculţi – copiii tăi, vecinul sau persoana de la magazinul din zonă – tu comunici două lucruri: în primul rând, că persoana care vorbeşte are valoare, iar în al doilea rând, că vrei să le adaugi valoare. Cu cât sunt mai bune abilităţile tale de ascultător, cu atât mai mult ceilalţi te vor căuta strict în acest scop. Adesea, oamenii îşi vor găsi propria cale către dezvoltare fără ca tu să trebuiască să le spui un cuvânt.

2. ASIGURĂ-TE CĂ RÂZI

Pianistul comic Victor Borge a spus cândva: „Râsul este cea mai mică distanţă dintre doi oameni.” Nimic nu ajută mai mult o persoană ca o alta dornică să împărtăşească un râset în momente stresante, în vremuri tulburi sau momente de bucurie. Asta e din cauză că râsul creează pozitivitate, iar pozitivitatea este esenţială pentru oricine încearcă să crească. La urma urmei, dezvoltarea personală adesea vine la pachet cu greşeli, piedici şi vânătăi, aşa că ajută extrem de mult atunci când avem pe cineva care să ne ajute să râdem în calea noastră prin situaţiile neplăcute.

3. ASIGURĂ-TE CĂ ÎNCURAJEZI

Zilele trecute, am auzit o poveste minunată despre o femeie care a decedat recent, după o luptă de nouă ani cu o formă rară de cancer. La slujba de înmormântare a femeii, au venit nenumărate persoane care au împărtăşit poveşti despre cum ea s-a asigurat mereu să asculte, să râdă şi să îi pese de oamenii din jurul ei.

După slujbă, în timp ce familia ei primea vizitatori, unul dintre ei le-a spus: „Vreau să ştiţi ce a însemnat această femeie pentru mine. De fiecare dată când o vedeam, nu uita să-mi spună că am un suflet bun. Ea mereu îmi spunea că am un suflet bun. Ea a fost singura persoană care mi-a spus adevărul despre cine sunt cu adevărat. Pentru asta îi sunt recunoscător.”

Uneori, uităm să-i încurajăm pe ceilalţi. Nu din cauză că nu putem vedea binele din ei; de obicei e doar din cauză că nu ne gândim să menţionăm asta. Dar e important de reţinut că adesea vedem lucruri pozitive în alţii, pe care ei nu le văd. Ei pot bănui aceste adevăruri, dar atunci când vine altcineva şi le evidenţiază cu sinceritate face diferenţa într-un mod inimaginabil. Când altcineva vede şi spune adevărul despre cine e cineva în stare să fie, contribuie mult la încurajarea acelei persoane să se dezvolte conform potenţialului său.

Să-i ajuţi pe alţii să se dezvolte e un proces – adesea unul lent. Dar doar pentru că procesul e lent, asta nu înseamnă că fiecare aspect al său e aşa. Poţi să te asiguri că azi, chiar acum, că asculţi, râzi cu ei şi încurajezi oamenii de care îţi pasă. Asta nu înseamnă mereu să stai în faţa încăperii; uneori, înseamnă să te apleci peste gardul vecinului. Sau să îngenunchezi la marginea patului copilului tău. Când te asiguri că încurajezi oamenii dragi să se dezvolte, începi să descătuşezi nu doar potenţialul lor, dar şi pe al tău.