Cum să găsești curajul pentru a crește

de John C. Maxwell

Te-ai gândit vreodată la ingredientul esențial pentru creștere? Este un lucru de care ai absolută nevoie dacă dorești să îți dezvolți abilităţile în orice domeniu. Și adesea este cel mai greu lucru de găsit pentru o persoană care dorește să se dezvolte.

Ce ar putea fi acel lucru?

Curajul!

E posibil să sune exagerat, dar îți promit că nu este. Atracția față de „destul de bun” este puternică, așa că oricine decide să depășească pragul de  „destul de bun”, va întâmpina mereu rezistenţă. Vezi tu, oamenii iubesc mediocritatea. Mediocritatea nu necesită nimic mai mult decât prezența.  Mediocritatea te trece prin viață cu cel mai mică efort depus, ceea ce o face foarte atractivă pentru unii oameni.

Și asta este în regulă. Oamenii pot fi mediocri. Dar oamenii mediocri vor ca și alții să fie la același nivel, dar atunci este momentul în care apar provocările. Atunci când cineva decide să crească, asta pune în pericol mediocritatea, iar atunci începe acea rezistenţă inevitabilă.

Dacă ești dedicat să fii cea mai bună persoană posibilă, dacă eşti decis să obţii ceva mai mult ca mediocritatea, atunci trebuie să decizi să te dezvolţi. Asta începe cu găsirea curajului necesar.

Unde poţi căuta? Iată trei surse semnificative de curaj pentru dezvoltarea ta personală:

1. Încurajarea oamenilor

Orice faci în viață, vei avea nevoie de alți oameni, iar găsirea curajului pentru a te dezvolta nu face excepție de la această regulă. Cu toți avem nevoie de oameni care să ne susțină, oameni care sunt în cercul nostru și ne inspiră cu încredere și curaj pentru a înfrunta provocările.  Așa cum spunea și Truett Cathy, „Cum știi când cineva are nevoie de încurajări? Te uiți să vezi dacă respiră.” Petrecând timp chiar şi cu una sau două persoane care au încredere în tine și în abilitatea ta de dezvoltare, acest lucru va face minuni pentru curajul tău.

2. Medii înconjurătoare pline de încurajare

O sursă apropiată ca importanță este un mediu înconjurător plin de încurajare. Fie că e locul de muncă, biserica, comunitatea sau chiar propria casă, ai nevoie să petreci timp în locuri în care creșterea nu numai că este acceptată, dar şi încurajată. Cred foarte mult în importanța mediului care încurajează creșterea, de aceea lupt pentru acest lucru în propria mea organizație. Vreau ca membrii echipei să știe, că din momentul în care ni se alătură, au parte de suportul necesar pentru a putea urmări propriile obiective de creștere. Nu minimiza importanța acestor lucruri în viața ta. Mediul are un impact imens asupra tuturor. Ai grijă să petreci majoritatea timpului tău într-un mediu încurajator.

3. Cuvinte încurajatoare

În ultimul rând, poți găsi curajul de care ai nevoie în cuvintele altor oameni. Este unul dintre motivele pentru care am decis să scriu cărți: să pot, prin cuvintele de pe hârtie, să ofer curaj să se dezvolte oamenilor pe care poate nu-i voi cunoaşte niciodată. Poate cărțile nu sunt pe placul tău; poate ai nevoie de altă modalitate care să aducă cuvinte pozitive în sufletul tău. Cuvintele încurajatoare pot fi adunate dintr-o varietate de surse, precum seminarii online, podcast-uri, sau videoclipuri online. Asigură-te doar că oamenii pe care alegi să-i asculţi respectă mai mult interesele tale ca cele personale.

Creșterea nu este pentru cei timizi. Este nevoie de sinceritate să admiți că nu ești atât de bun pe cât ai putea să fii. Să fii sincer în legătură cu nevoia ta de dezvoltare este doar jumătate din luptă; pentru a vedea cu adevărat schimbarea, trebuie să aduci în calcul și curajul pentru a acționa. Așa cum spunea și Nelson Mandela, „Curajul nu înseamnă absența fricii, ci triumful asupra ei.” Dacă ești în căutarea curajului pentru a cuceri frica şi pentru a te dezvolta, înconjoară-te cu încurajare.