Întrebările schimbării

de John C. Maxwell

 

Oamenii fac foarte rar lucruri din motivele altora. Ei sunt motivați de propriile speranțe, scopuri și aspirații. Obiectivul unui lider nu este să-și „vândă” viziunea echipei, așteptându-se ca cei din echipă să accepte ceva extern lor. Mai degrabă, responsabilitatea conducătorului este să arate modul în care viziunea sa se conectează cu nevoile și dorințele din interiorul fiecărui coleg de echipă. În acest fel, viziunea nu mai este vândută, ci împărtășită.

În loc să-i punem pe ceilalți la locul lor, trebuie să ne punem în locul lor, schimbând perspectiva noastră cu perspectiva lor. Cum se întâmplă acest lucru? Prin adresarea unor întrebări bune. Cu toate acestea, înainte de a putea ști ce să întrebăm, trebuie să înțelegem câteva principii fundamentale despre cum se comportă oamenii.

Principii ale oamenilor care au trecut testul timpului

Oamenii se pun pe ei pe primul loc.

Oamenii sunt cu siguranță capabili să acționeze altruist în numele celorlalți , dar motorul implicit al comportamentului uman este interesul propriu.

Oamenii sunt conduși de emoții mai mult decât de logică.

„Când vă confruntați cu oamenii, amintiți-vă că nu aveți de-a face cu creaturi ale logicii, ci cu creaturi stăpânite de  emoții, creaturi dotate cu prejudecăți și motivate de mândrie și vanitate." ~ Dale Carnegie

Oamenii își prețuiesc propriile opinii mai mult decât opiniile celorlalți.

Dacă suntem onești, vom recunoaște ca adesea ținem la o idee nu pentru că este genială, ci pur și simplu pentru că este a noastră.

Oamenii văd lucrurile în funcție  de cine sunt ei.

Vedem lumea, nu așa cum este, ci așa cum suntem noi. Lentilele prin care oamenii văd viața sunt modelate de experiențele lor trecute, de starea de spirit prezentă și de atitudinea dominantă.

Oamenii vor lua în considerare schimbarea perspectivei lor asupra vieții numai atunci când se simt înțeleși.

Oamenii vor fi mult mai rezistenți la tranziție, atunci când le este anihilată vocea sau contribuția în procesul de schimbare.

 

Întrebările pe care ar trebui să le pună liderii despre oamenii pe care îi conduc

Ținând cont de aceste adevăruri fundamentale despre natura umană, un lider nu se poate aștepta ca fiecare persoană din echipă să fie motivată de un set identic de interese. Deci, în loc să se adopte o abordare unică pentru a-i convinge pe ceilalți să se schimbe, un lider înțelept personalizează comunicarea acordând atenție unicității fiecărei persoane.

1. Care este pasiunea lor? Aceasta determină ce vor face
2. Care este talentul lor? Aceasta determină ce pot face.
3. Care este temperamentul lor? Aceasta determină perspectiva și modelele de comportament.
4. Care sunt valorile lor? Aceasta determină convingerile și prioritățile lor.
5. Care este poziția lor? Aceasta determină teritoriul și gândirea lor.
6. Care este relația noastră? Aceasta determină dorința lor de a se schimba.

Numai după ce un lider a pus aceste întrebări și a analizat cu atenție răspunsurile lor, este capabil să conducă oamenii cu succes - în mod diferit, dar cu succes.