Atitudinea este totul - iată cum să-ți păstrezi atitudinea pozitivă

de John C. Maxwell

Nu sunt neapărat un fan al televizorului, iar când îl pornesc, de obicei pe jumătate mă uit la TV, pe jumătate lucrez la altceva. Însă uneori, înveți lucruri interesante din cele mai neașteptate locuri. Așa s-a întâmplat recent, când o reclamă la băutura sportivă Gatorade, mi-a atras atenția.

Reclama prezenta câțiva dintre cei mai buni atleți, ca Michael Jordan și fundașul Peyton Manning, care s-au remarcat prin inabilitățile lor— eșecul lui Jordan de a fi jucător de baschet în echipa școlii, sezonul abisal de începător al lui Manning — și cum aceste înfrângeri le-au dublat implicarea.

Ce mesaj puternic. Până și fundașul Matt Ryan de la Atlanta Falcons  și-a făcut o apariție, recunoscând ca a fost o a patra repriza ieșită din comun din meciul din toamnă la Super Bowl la echipa Patriots în 2017 și sugerând că și el de asemenea, ar crește din experiență.


Uneori, vine momentul în care ne gândim să ne reîncărcăm, să ne reîmprospătăm și să ne redefinim. Oamenii, în acea perioadă vor face orice, de la a merge la sala de fitness și până la participarea la o tabără spirituală.„Indiferent dacă ai vârsta de 15 sau de 50 de ani,
perspectiva ta despre viață este întotdeauna în construcție.”

 

Aceste eforturi sunt demne, dar există o schimbare pe care o putem face și care ne modifică viața, la fel ca în cazul acelor sportivi renumiți. Ceea ce a făcut fiecare dintre ei a fost să își modifice atitudinea. Ei au privit viața prin „lentile pozitive”, indiferent de ceea ce le-a ieșit în cale. Acel optimism le-a fost combustibilul, i-a ajutat să se concentreze și le-a permis să dea o altă perspectivă eșecurilor.

Atitudinea poate fi prietenul nostru cel mai bun sau cel mai mare dușman al nostru, bibliotecarul trecutului nostru, vorbitorul prezentului nostru și profetul viitorului nostru. Pe scurt, cred că atitudinea este cel mai important determinant al calității vieții noastre.

Există oameni care par în permanență plini de viață și a căror natură bună pare a fi înnăscută, asemenea culorii ochilor lor. Dar atitudinea nu este o stare fixă. Indiferent dacă ai vârsta de 15 ani sau vârsta de 50 de ani, perspectiva ta spre viață este mereu în curs de construire. Nu este niciodată prea târziu să o schimbi. Dacă atitudinea ta te dezumflă, iată cum să revii la sentimente mai bune.

1. Evaluează-ți atitudinea actuală.

Acesta este cel mai greu pas din proces. Vei avea nevoie să te detașezi de tine însuți  și să arunci o privire obiectivă asupra modului în care reacționezi la anumite situații.

• Identifică sentimentele pe care le ai în legătură cu problema. Ce atitudini te fac sa te simți cel mai negativ în legătură cu tine însuți?
• Identifică-ți problema comportamentală. Ce acțiuni generează un conflict între tine și ceilalți?
• Identifică-ți problema de gândire. Ce gânduri îți controlează mintea?

2. Scrie o declarație de scop

Dacă cel mai mare defect este nerăbdarea cu alții, de exemplu, promite-ți să respiri profund, să-i asculți mai atent și să îți dezvolți empatia - abilitatea de a vedea situații prin ochii altor oameni. În cazul în care slăbiciunea ta este să te plângi, învață să zâmbești, să rostești cuvinte pozitive sau, dacă toate celelalte nu au succes, să te liniștești în întregime.

3. Găsește cuvinte noi.

Dacă ai încerca să-i motivezi pe ceilalți, le-ai da energie nu-i așa? Ai oferi cuvinte de sprijin, încurajare și inspirație.

Faci la fel și pentru tine? Am întâlnit atât de multe persoane—persoane cu un potențial extraordinar—pe care o voce internă auto-sabotoare le-a schimbat. Nu pot. Mă îndoiesc. Nu cred. Nu am timp. Mă tem. Nu cred.

Această îndoială de sine întunecă atitudinile noastre, ne limitează succesul și ne aruncă o umbră asupra vieții noastre. Remedierea este ușoară: schimbă limbajul. Eu pot. Mă aștept la cele mai bune lucruri. Știu. Îmi voi face timp. Sunt sigur. Eu cred.

4. Reproiectează-ți tiparele de gândire.

Sentimentele vin din gândurile noastre. Le putem schimba dacă schimbăm tiparele de gândire.

Gândurile noastre și nu circumstanțele, sunt cele care ne determină fericirea. Deseori, oamenii sunt convinși că vor fi fericiți atunci când vor atinge un anumit obiectiv. Când o fac, sunt surprinși și dezamăgiți să descopere că nu se simt împliniți. Ceea ce nu realizează este că umplerea minții cu gânduri bune în fiecare zi, indiferent de ceea ce se întâmplă în viața lor, va aduce mai multă satisfacție per total decât realizarea unui obiectiv oricât de bine l-ar face.

5. Dezvoltă obiceiuri sănătoase.

O atitudine nu e nimic mai mult decât un obicei de gândire. Obiceiurile nu sunt instincte, sunt acțiuni dobândite. Ele nu se întâmplă, acestea sunt cauzate. Mulți oameni permit obiceiurilor să-i controleze. Asta e bine, dacă obiceiurile ne sporesc calitatea vieții. Dacă nu, ei bine, viața devine într-adevăr tulbure. Îți poți schimba obiceiurile. Iată cum:

Lista  obiceiurilor tale nesănătoase:

•  Găsește cauza sau cauzele rădăcină, care stau în spatele lor.
•  Găsește un obicei bun cu care să înlocuiești un obicei nesănătos.
•  Acționează pentru a dezvolta asta.
•  Acționează asupra acestui nou obicei, zilnic.
•  Răsplătește-te prin a observa unul dintre avantajele acestui nou obicei.

Observ că schimbarea obiceiurilor este un proces, așa că nu te speria dacă nu vezi rezultate peste noapte. Primele etape vor fi și cele mai dificile. Obiceiurile nesănătoase vor să rămână în control. În etapele medii, ești la bariera proverbială, hotărând dacă să călci complet pe cealaltă parte sau să te întorci la vechile căi. În stadiul final, ai corectat cu succes un defect și te bucuri de schimbarea atitudinii care vine odată cu el. Dar atenție: automulțumirea este dușmanul tău. Întreabă pe oricine a pierdut din greutate doar pentru a o pune la loc.

Întorcându-ne la reclama pentru Gatorade, unde marea jucătoare de tenis Serena Williams se uita direct la cameră, cu privirea fixă. Secretul ei pentru victorie este să fie  „în partea greșită în cea mai mare înfrângere”, cu referire la uimitorul ei eșec din 2015, la US Open, în fața Robertei Vinci, o jucătoare neimportantă din Italia.

Doi ani mai târziu, ea a devenit singurul jucător de tenis, bărbat sau femeie, care a câștigat  23 de titluri de single Grand Slam în era Open.

„A trebuit să învăț să lupt toată viața mea — a trebuit să învăț să o fac cu zâmbetul pe buze,” a spus ea. „Dacă zâmbești, lucrurile vor funcționa.”